sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Haaveet kaatuu

En voinut mä aavistaa
Kun kotipiha jäi mun taa,
mihin tiemme vei

Tästä piti tulla iloinen postaus. Sellainen, jota lukiessa hymyilyttäisi vielä vuosienkin päästä. Kyllä te tiedätte miten iloinen ihminen olisi saavuttaessaan jotain suurta ja ihanaa, joka on aikaisemmin ollut aivan mahdotonta ja utopistista, ja lopultakin kaukaiselta tuntuva haave.


Haaveeksi se nimittäin jäi vieläkin. Ja tunnelmia kaikista parhaiten kuvaakin Jore Marjarannan biisi Haaveet kaatuu. Se kun soi päässäni taukoamatta sillä hetkellä kun sammutin sykemittarini, kun annoin ensiapuhenkilön leikata chippini pois kengästä ja kun stadionia kohti nilkuttaessani revin numerolappua irti rinnasta.

Kaiken piti mennä hyvin. Minä olin treenannut, tankannut ja muistanut juoda paljon. Menomatkalla varmuus kasvoi, että jos aloitan riittävän hiljaa, niin pääsisin kyllä maaliin. Lähtisin 5:30 jäniksen mukaan ja nauttisin. Ennen lähtöä kävin vielä varmuudeksi hakemassa rannekkeen 5:30-vauhdilla. Ennen lähtöä otin kuvia ihmismassasta ja mietin, että kohta se tapahtuu, kohta päästään matkaan. Ja niin päästiinkin. Jänis kyllä aloitti hirmuisen lujaa, enkä koskaan häntä/heitä saavuttanut, ja jo ensimmäisellä kilometrillä päätin juosta itsekseni. Rauhoitin vauhtia ja annoin ihmisten mennä ohi. Nautin maisemista ja hyvästä kannustuksesta, iloisista ihmisistä reitin varrella ja radalla.

Kolmen kilometrin kohdalla näin ensimmäisen keskeyttäneen ja toivoin, etten itse joutuisi samaan. Samalla kuitenkin ensimmäistä kertaa tunsin jotain vasemmassa jalassa. Nimenomaan tunsin, siihen ei sattunut. Ajattelin, että antaa tuntua ja jatkoin juoksua. Joskus noin kahdeksan kilometrin kohdalla päähäni hiipi huomio siitä, että nyt tuo tuntemus oli kasvanut, ja tuntui joka askeleella hieman enemmän. Ajattelin edelleen, että ehkä se menee ohi. Viidentoista kilometrin kohdalla tajusin, että jalkaan sattuu joka askeleella enemmän.

Siitä alkoi oma kahden kilometrin helvettini. Toivoin, että kipu menisi ohitse, mutta tiesin, ettei se menisi. Yritin kävellä, sekin sattui. Mietin vaihtoehtoja, jättäisinkö kesken vai juoksisinko niin pitkälle etten enää voisi ollenkaan laittaa jalkaa maahan (ja toivoisin, että se hetki olisi vasta maalissa). En voinut estää kyyneleitä, kun mietin lopettamista. Enhän minä Tukholmaan asti tullut keskeyttämään. Minä tulin voittamaan itseni. Mutta jokainen askel muistutti siitä, että jos kohta en lopettaisi juoksemista, niin jalalla ei pian käveltäisi ollenkaan. Ja mielessäni kolkutti myös muistikuva edellisillan infotilaisuudesta, jossa kerrottin 16-17km olevan paras kohta keskeyttää, koska stadion on lähellä. Niinpä kun näin 17km pisteellä ensiaputeltan, kävelin sinne ja sain kuulla suosittelun kävellä stadionille ja ottaa kotona yhteyttä lääkäriin. Edelleen mieli teki kiellosta huolimatta lähteä jatkamaan, joten annoin ensiapuhenkilön leikata chipin pois kengästä ja lähdin kyyneleet silmissä kävelemään stadionille.

Haaveet kaatuu,
varjot saapuu

Ette usko kuinka kamalaa se oli. Koko talven haaveeni ja unelmani oli romuna. Niin lähellä, ja niin kaukana. Tunsin oloni todella surkeaksi ja mieli teki vain jäädä itkemään katukivetykselle. Uudelleen sain kyyneleet silmiini, kun stadionilla omat varusteeni saadakseni piti kävellä ohi paikasta, jossa chippien irroittajat hurrasivat jokaiselle maaliin saapuneelle ja jakoivat finisher-paitoja. Olo oli sellainen, että halusin vain äkkiä kotiin. Laivan hytissä vielä odotti ostamani pieni kuoharipullo, joka oli tarkoitus korkata maaliin pääsyn jälkeen. Jäi korkkaamatta. Illan vietin itsekseni itkeskellen ja tulevaa miettien.

Suurin harmituksen aihe kun on se, että juoksu tuntui hyvältä. Minulla oli voimia. Vauhti oli oikea, ja ilman kipua olisin voinut jatkaa vaikka kuinka. Mutta en voinut. Jos olisin vain väsynyt, niin olisin voinut yrittää tsempata ja jaksaajajaksaajaksaa, mutta kun en voinut enää juosta askeltakaan, niin vaihtoehtoja ei ollut, eikä tsemppaaminen auttanut.

Vamman laatu on edelleen arvoitus, pelkään sen olevan jonkunlainen rasitusmurtuma, mutta toivoisin sen olevan jotain ohimenevää. Ohimenevältä se ei kyllä tunnu, sillä päkiälle en voi varata painoa ollenkaan. Huomenna otan yhteyttä työterveyshuoltoon ja toivon saavani selvyyttä asiaan. Toivon voivani pian pystyä ilmoittautumaan uudelle maratonille, mutta pelkään vaivan vaativan pitkää parantelua.


8 kommenttia:

 1. Siis voi pylly, että loukkaantumisen piti tulla juuri kesken maratonin. :(

  Tiedän, mitä on kun jalka estää juoksemisen, mutta pettymyksen ja surun täytyy olla moninkertainen kun se iskee kesken H-hetken.

  Toivotaan, että jalassa ei olisi pahaa vauriota, vaan se toipuisi hyvin. Mutta kestipä parantuminen sitten viikon, kuukauden tai puoli vuotta, maaliin sinä tulet vielä pääsemään. Tavalla tai toisella. :)

  VastaaPoista
 2. Eikääää, tuli ihan paha mieli sun puolesta :'( Varmaan tosi huono fiilis nyt! Mutta hei, aina tulee uusia tilaisuuksia! Nyt selvität sen jalan kunnon, ja sitten kun aika on, palaat lenkkipolulle! Ja maraton-reitille... oot jo voittaja, kun uskalsit ilmottautua ja lähteä leikkiin mukaan!! Vielä ne sunkin haaveet nousee ja täyttyy, usko mua!! Haleja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis muuten haastetta sulle kans http://sporttaillaan.blogspot.fi/2013/06/kasa-haasteita.html

   Poista
 3. Voi sua <3 Toivottavasti helpottaa pian!

  VastaaPoista
 4. Voin vain kuvitella, miten vaikeaa on ollut päättää, että nyt keskeytän. Mutta loukkaatumisille ei mahda mitään, niitä voi tulla vaikka kesken olympiafinaalin. Vei parantuminen pidemmän tai lyhyemmän ajan, sen jälkeen olet joka tapauksessa jossain vaiheessa maratonin lähtöviivalla ja mikä vielä parempaa, myös maalissa. *tsemppihali* (Katsos, minullekin nousi kyyneleet silmiin tätä kirjoittaessa!)

  VastaaPoista
 5. Huoh, voi että! :( Lämmin haliruttaus! <3 Ja toipumisia kaikin puolin.

  VastaaPoista
 6. Voi ei. Eihän se nyt lohduta, mutta maratoneja tulee vielä. Sinullekin. Keskity paranemiseen ja toivotaan, että se on nopeampi kuin juuri nyt uskotkaan <3

  VastaaPoista
 7. Ihan yhteisesti teille jokaiselle: <3 ja *halaus*. Olette ihania :)

  VastaaPoista